Jaarverslag – Bont voor Dieren

Voor stichting Bont voor Dieren is een digitaal jaarverslag gemaakt voor het jaar 2023. Omdat hun website net een make-over had gekregen, zochten ze naar een stijl die hier goed bij zou passen.

Bont voor Dieren
Sinds 1986 zet Bont voor Dieren zich in voor dieren en tegen de bontindustrie. Ze waren cruciaal bij het tot stand komen van het bontfokkerijverbod in Nederland vanaf 2024 en werken nu hard aan het bereiken van hetzelfde op Europees niveau.

Klantvraag
Eerdere jaarverslagen bestonden altijd uit veel tekst en kwamen nogal ouderwets over. Ik kreeg de opdracht om na te denken over de vorm, zodat het jaarverslag beter leesbaar zou worden en meer in lijn zou zijn met deze tijd.

Less = More
Om het hele document leesbaarder te maken, moest er simpelweg minder tekst in komen. In plaats van volle pagina’s met lange alinea’s kozen we voor korte alinea’s, afgewisseld met quotes, op een fullscreen achtergrondafbeelding. Op deze manier werd elke pagina behapbaar omdat deze uit niet meer dan 100 woorden bestond.

Digitaal Jaarverslag 2023
Er is gekozen voor een digitaal jaarverslag dat interactief moest zijn bij het navigeren door het document. Verdere verdiepende interactiviteit was gezien het medium waarmee Bont voor Dieren het jaarverslag wou delen, niet mogelijk. Een mogelijkheid die nu nog wordt onderzocht is het produceren van een jaarverslag op basis van HTML, CSS en javascript.

Het gehele jaarverslag is hier te vinden.